Prophet 6 Main OS 1.1

The Sequential Prophet-6 Analogue Synthesizer

Moderator: Pym

Pym
Posts: 2197
Joined: Thu Mar 11, 2010 6:24 am
Location: San Francisco, CA
Contact:

Prophet 6 Main OS 1.1

Post by Pym » Tue Jul 07, 2015 7:47 pm

ALWAYS BACKUP YOUR IMPORTANT WORK VIA SYSEX DUMP BEFORE ATTEMPTING ANY OS UPDATES!!
Not that we're expecting bad things to happen, but always better safe than sorry. Just remember, you're never going to say to yourself "Man, I wish I hadn't backed that up..."

We do not recommend using the following MIDI interfaces for sysex transfers as we have had multiple users experience problems with them:
  • Native Instruments Maschine
  • Digidesign Mbox/Mbox2
  • Digidesign 001/002
  • CME U2MIDI
Updating the Prophet 6 OS on a PC
Updating the Prophet 6 OS on a Mac

The OS updates can be installed in any order, just power cycle in between each update.

To check if the OS update was properly installed, go to the global menu by hitting the 'Global' button and the OS version is displayed at the top of the 3rd column

If your OS update failed:
  • Update your MIDI drivers for your MIDI interface to the latest or last known stable version
  • Try alternate speed settings: transfer speed settings as low as 25% and as high as 100% have worked for some users when 80% did not
  • Try an alternate MIDI interface. The M-Audio MIDI Sport Uno works well here and is relatively cheap
  • In Windows with MIDI OX on Windows XP: Try doubling or quadrupling the Size setting to start, and halving/doubling the number of buffers
  • Search google and/or forums for the company that produces your MIDI interface to see if other users are having similar problems with Sysex transfers and whether there is a solution specific to your interface
  • If you are on Windows XP, try another OS or machine. Although it's not ideal, we have had less problems with Mac OSX and Windows 7. Windows XP has known issues with sysex transfers
INSTALLATION NOTE: It is recommended to recalibrate the filters and reset globals after installing a Main OS update. These functions can be found in the global menu

WARNING: If loading OS from factory OS 1.0 you cannot load the OS via USB and must load this OS over normal MIDI cables. From this OS forward you will be able to load the OS via USB directly

Known Issue: Unplugging the USB cable and then plugging it in again causes corruption on the USB stream. Power cycling the instrument fixes the problem

Main OS 1.1
  1. Fixed bug: USB sysex transfers sometimes cause crash
  2. Fixed bug: Spring Reverb does not pass audio when param set to 1
  3. Fixed bug: When spring reverb is struck, oscillator output is ducked
  4. Fixed bug: Occasional crash when preset turned on/off
  5. Fixed bug: Could not record notes to sequence using MIDI
  6. Fixed bug: With local control off, voice 1 hangs when arp is on and MIDI note data is passed out and back to the 6
Attachments
Prophet_6_Main_1.1.syx
Prophet 6 Main OS 1.1
(1.14 MiB) Downloaded 134 times
AltTunings1-16_17May2015.syx
Alternate Tunings scales for Prophet 6/12
(6.38 KiB) Downloaded 126 times
Chris Hector
https://soundcloud.com/iampym
Dave Smith Instruments

User avatar
elmquist
Posts: 3121
Joined: Thu Jun 24, 2010 8:35 am
Location: Denmark

Re: Prophet 6 Main OS 1.1

Post by elmquist » Tue Jul 07, 2015 8:29 pm

Minor detail in first post text: "Prophet 12" -> "Prophet-6" (or "Prophet 6" if that is preferred)

Pym
Posts: 2197
Joined: Thu Mar 11, 2010 6:24 am
Location: San Francisco, CA
Contact:

Re: Prophet 6 Main OS 1.1

Post by Pym » Tue Jul 07, 2015 9:00 pm

Thanks, changed
elmquist wrote:Minor detail in first post text: "Prophet 12" -> "Prophet-6" (or "Prophet 6" if that is preferred)
Chris Hector
https://soundcloud.com/iampym
Dave Smith Instruments

Benzebub
Posts: 118
Joined: Sun Jun 23, 2013 5:04 pm

Re: Prophet 6 Main OS 1.1

Post by Benzebub » Tue Jul 07, 2015 9:01 pm

Thanks for the update! Will try it tomorrow when I am back at my desk. :)

User avatar
DJKeys
Posts: 24
Joined: Tue Jul 07, 2015 11:45 pm

Re: Prophet 6 Main OS 1.1

Post by DJKeys » Wed Jul 08, 2015 4:06 pm

Updated my unit last night, no issues at all.
Prophet 6
Access Virus TI2 Polar
Nord Stage 2
Korg Wavestation A/D
Korg TR Rack
Roland XV-5050

Toby Dammit
Posts: 3
Joined: Thu Jul 09, 2015 9:28 pm

Re: Prophet 6 Main OS 1.1

Post by Toby Dammit » Thu Jul 09, 2015 9:33 pm

Thanks a lot for the update. I'm expecting my Prophet 6 in a few days, I can't wait to play it.

I have a question though, your tutorial link (https://davesmithinstruments.zendesk.co ... OS-on-a-PC) is Tempest related. Is the way to update the Prophet 6 exactly the same as described in that tutorial link (except, obviously, I need to replace the word Tempest by Prophet, and I need to use the two .syx files attached)?

Also I don't understand that part:
WARNING: If loading OS from factory OS 1.0 you cannot load the OS via USB and must load this OS over normal MIDI cables. From this OS forward you will be able to load the OS via USB directly
All Prophet 6 come with OS 1.0 so is updating by MIDI mandatory? Because I don't use MIDI interface on my computer.

Thanks for the answers, and sorry if it seems a bit silly.

User avatar
DJKeys
Posts: 24
Joined: Tue Jul 07, 2015 11:45 pm

Re: Prophet 6 Main OS 1.1

Post by DJKeys » Thu Jul 09, 2015 10:27 pm

I read the updating instructions as well. The P6 will behave in the same way:

You will need to connect to the P6 using MIDI for the first update. You can buy an inexpensive MIDI interface or borrow one for the update:

http://www.sweetwater.com/store/detail/FastlaneUSB

Subsequent updates can be performed using USB:

Download the Sysex Editor
Download the P6 OS updater file
Add the file to the Sysex Editor library
Make sure the Sysex Editor can see the Prophet 6 on a port of your MIDI interface
Press Play in the Sysex Editor.

The P6 will receive the information, which is one long message. Takes about 10 minutes.

-dj
Prophet 6
Access Virus TI2 Polar
Nord Stage 2
Korg Wavestation A/D
Korg TR Rack
Roland XV-5050

lt773
Posts: 53
Joined: Tue Oct 28, 2014 9:36 pm

Re: Prophet 6 Main OS 1.1

Post by lt773 » Fri Jul 10, 2015 12:18 am

Would I be able to use a Presonus audio box for the Sysex update? I've always used usb or my other DSI stuff and this old interface is the only thing I have that has MIDI in/out and connects to computer via USB.

User avatar
Fuseball
Posts: 525
Joined: Mon May 23, 2011 9:06 am
Location: London
Contact:

Re: Prophet 6 Main OS 1.1

Post by Fuseball » Fri Jul 10, 2015 6:19 am

I've not used a Presonus Audiobox but I can't see ny reason why that would not work. It has both MIDI in and out ports so it would be connecting correctly to the P6.
Prophet'08 PE #3591 | Tetr4 #2088 | MEK PE #1180 | Jupiter 6 | Juno 60 | Moog Sub Phatty | MS-20 mini | random digital stuff

Telstar
Posts: 3
Joined: Fri Jul 10, 2015 4:59 pm

Re: Prophet 6 Main OS 1.1

Post by Telstar » Fri Jul 10, 2015 5:48 pm

After doing the alt tunings update, is the display supposed to just remain at "t16" ?

cbmd
Posts: 346
Joined: Fri Sep 30, 2011 11:49 pm

Re: Prophet 6 Main OS 1.1

Post by cbmd » Fri Jul 10, 2015 5:59 pm

yes, this is to show that all 16 alt tunings files were loaded.
Carson Day
Technical Support
Dave Smith Instruments

lt773
Posts: 53
Joined: Tue Oct 28, 2014 9:36 pm

Re: Prophet 6 Main OS 1.1

Post by lt773 » Sun Jul 19, 2015 2:21 pm

Whenever I am clock synced to my DAW the effects section mix knob does not respond. Possible bug?

Check Mate
Posts: 2
Joined: Wed Dec 28, 2011 9:30 am

Re: Prophet 6 Main OS 1.1

Post by Check Mate » Sun Aug 30, 2015 3:56 pm

Only a very very minor thing but since the Update my Prophet-6 doesn't start with the Preset I had last selected before switching the synth off.
It always goes to Preset no. 729 after powering up!
Am I doing something wrong?

blewis
Posts: 219
Joined: Sun Sep 29, 2013 7:11 pm

Re: Prophet 6 Main OS 1.1

Post by blewis » Sun Aug 30, 2015 5:03 pm

At least on the Pro2, entering the global menu overwrites the "startup patch". Some users have even developed the habit of quickly entering and leaving the global menu before powering down to get back to where they left off.

I'd be curious to know if the Prophet 6 is the same.

User avatar
LA Keys
Posts: 36
Joined: Sun Mar 22, 2015 4:52 am

Re: Prophet 6 Main OS 1.1

Post by LA Keys » Sun Aug 30, 2015 5:23 pm

Check Mate wrote:Only a very very minor thing but since the Update my Prophet-6 doesn't start with the Preset I had last selected before switching the synth off.
It always goes to Preset no. 729 after powering up!
Am I doing something wrong?

:arrow: Page 3 of the manual:

"Pressing the globals button three times in a row saves the current program as
the default program that appears when you turn on the Prophet-6."


LA

Check Mate
Posts: 2
Joined: Wed Dec 28, 2011 9:30 am

Re: Prophet 6 Main OS 1.1

Post by Check Mate » Sun Aug 30, 2015 9:19 pm

Ahh thanks a lot...I must have done that unintentionally :?
I better read the manual a few more times!

solitud100
Posts: 7
Joined: Thu Sep 10, 2015 6:04 pm

Re: Prophet 6 Main OS 1.1

Post by solitud100 » Thu Sep 10, 2015 8:17 pm

lt773 wrote:Whenever I am clock synced to my DAW the effects section mix knob does not respond. Possible bug?
I have that too in local off mode.

oysteinmoen
Posts: 1
Joined: Sun Sep 12, 2010 11:53 am
Location: Norway

Re: Prophet 6 Main OS 1.1

Post by oysteinmoen » Tue Nov 10, 2015 3:47 pm

lt773 wrote:Whenever I am clock synced to my DAW the effects section mix knob does not respond. Possible bug?
Is this the same thing? happened when I connected my Prophet6 to my computer.
video in link:

https://vimeo.com/145281472

SepticUnderground
Posts: 8
Joined: Mon Sep 05, 2011 5:51 pm
Contact:

Re: Prophet 6 Main OS 1.1

Post by SepticUnderground » Sat Dec 26, 2015 8:13 am

^^

I have this also, it is a sort of midi loop / local control thingy. When setting MIDI out to MIDI or OFF (i have it connected via USB to Logic and the Soundtower editor) it goes away.

BTW I have the desktop version, it came with OS 1.2.0 installed :)

User avatar
oscillions
Posts: 19
Joined: Sun Mar 10, 2013 11:18 am
Location: Seattle

Re: Prophet 6 Main OS 1.1

Post by oscillions » Sun Apr 03, 2016 3:51 pm

I Just bought a new Prophet 6 and my OS is 1.2.0 - is this newer than 1.1? I just want to make sure I don't need to update?
Thanks!

Post Reply